Protectia Copilului, la un pas de faliment

dgaspc-criza-buget-3.jpgIn 2009, bugetul institutiei scade cu o treime – conducerea va incerca sa strânga cureaua fara a afecta asistatii

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a ajuns la un pas de faliment. Potrivit Consiliului Judetean (CJ) (finantatorul institutiei), bugetul acesteia s-a redus in 2009 cu aproape o treime (aproximativ trei milioane de euro). Conducerea DGASPC va incerca sa strânga cureaua fara a-i afecta pe beneficiarii serviciilor sale.

„Statul va trebui sa intervina”

Presedintele CJ Dragos Benea a avertizat, in cadrul unei conferinte de presa de saptamâna aceasta, ca „bugetul judetului e unul scazut. Când sistemul DGASPC se va bloca, undeva in jurul lunii iunie, statul va trebui sa intervina. Nu voi lua in calcul prioritizarea DGASPC pentru a nu bloca investitiile in judet, in special pe acelea care necesita cofinantari (proiecte derulate de primarii cu fonduri europene)”. Bugetul alocat DGASPC-ului reprezinta, potrivit directorului institutiei, Sorin Brasoveanu, circa 45 la suta din bugetul CJ.

„Cenusareasa” CJ-ului

Sorin Brasoveanu a explicat ca „situatia de criza nu constituie o noutate pentru noi si are radacini adânci. In 1998, o data cu descentralizarea, s-au transferat unele responsabilitati de la ministere la CJ (de exemplu DGASPC), acesta trezindu-se cu o cheltuiala enorma. De atunci, Guvernul nu ne-a mai sustinut decât putin, din când in când. Când s-au transferat responsabilitatile, ar fi trebuit sa se transfere si finantarea. Nici legislatia nu ne ajuta, e prea vaga. De aceea aparem mereu in CJ ca o Cenusareasa”.

Grosul bugetului se duce pe salarii

Bugetul DGASPC Bacau se imparte in doua directii: aproximativ 72 de procente sunt alocate salariilor (pentru cei peste 2000 de angajati), iar restul – cheltuielilor materiale (utilitati, hrana si bani pentru beneficiari, cazarmament, servicii, reparatii, combustibil auto, confinantari pentru proiecte Phare). Desi grosul bugetului merge in buzunarele salariatilor, conducerea institutiei se plânge de „criza de personal – aproape 500 de posturi in raport cu standardele de calitate, mai ales asistenti sociali, lucratori sociali, educatori sau asistenti medicali”.

Strategie de criza

Directorul Sorin Brasoveanu a conturat deja o strategie pentru a face fata situatiei critice a institutiei. El a anuntat masuri interne si externe. Intern, se va dispune „limitarea automata a convorbirilor telefonice la trei minute, circulatia documentelor in reteaua interna numai in format electronic, economisirea combustibilului auto, unele reduceri ale cheltuielilor cu salariile”. In ce priveste salariile, a precizat seful DGASPC, vor disparea anumite sporuri si masa calda acordata zilnic angajatilor; de asemenea, sistemul va fi reorganizat prin functionarea cu minimum de personal si blocarea posturilor celor care pleaca (anul trecut, de exemplu, au parasit sistemul 240 de oameni), evitându-se totusi disponibilizarile.
Din pacate, a recunoscut oficialul, criza va fi resimtita si de asistati. „Vom face astfel incât beneficiarii sa resimta cât mai putin reducerea bugetului. Vom umbla eventual la banii lor de buzunar, nu si la alocatia zilnica de hrana (nici nu prea este la ce «umbla», alocatia de hrana din sistem având la ora actuala o valoare medie de 8,3 lei pe zi – n.red.)”, a declarat Brasoveanu.
In paralel, pe plan extern, „ne vom intâlni cu parlamentarii de Bacau si cu primarii din judetpentru a intari activitatea de prevenire (evitarea preluarii de noi persoane care sa fie ocrotite in sistem – n.red.) si pentru a elabora si inainta un proiect normativ privind finantarea sistemului de asistenta sociala”, a mai spus reprezentantul DGASPC.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Incompetentul asta de Brasoveanu ramane in functie ? Nu ti-ar fi rusine de lenes – cati minori trebuie sa stea in frig, prin intersectiile Bacaului, cersind un leu, ca sa II VEZI, tovarase nesimtit ?

  2. ….Bai desteptule (Sechelariu), da de responsabilitatea autoritatilor locale ai auzit?!……daca vorbesti cu Stava de asistenta sociala e…parca i-ai spune de extraterestri………….RUSINE!…la ditamai orasul, capitala de judet, nu exista un adapost pentru copiii strazii finantat de Primaria Bacau (sau de altcineva, dar la initiativa Primariei Bacau)….asa ar trebui pusa problema si nu ca ar trebui sa vada Brasoveanu copii de prin INTERSECTIILE MUNICIPIULUI BACAU, care municipiu are si primarie si primar si consilieri locali………mai bine nu deschideai pliscul…lDIOTULE!

  3. Si la centrele din Comanesti sunt probleme mari. Asistentii lusteaza suplimentar dianinte de votarea bugetului (octombrie, noiembrie, decembrie) si nu sunt platiti.
    Alimentele pentru copii din centru sunt foarte putine incat de multe ori asistentii aduc ce pot de acasa de la ei pentru a le incropi o oala de mancare. Comunicarea intre asistenti si sefii mari de la centru este zero.
    Toate arata ca nu este un bun gospodar in fruntea acestei institutii.

  4. si daca nu e bun gospodar de ce nu trimiteti ceva scris si la presedintele consiliului judetean? Ca sunt o groaza care se duc cu brasoveanu de mana si urla in tot consiliul cat de mult se speteste „generalul”. si nimeni nu-i da un premiu.

Adauga un comentariu

*